Adam Pultz Melbye

Adam Pultz Melbye: Tåren i Operaen

Værket bygger på en optagelse fra 1986 af den dengang 5-årige Adams der improviserer en klangfortælling om en tåres besøg i operaen, opført for vokal og piano. Nu 33 år senere har 38-årige Adam benyttet digital teknologi til at strække den 5 minutter og 20 sekunder lange optagelse til et sted imellem 8 og 214 gange sine oprindelige længde, med den begrænsning at denne koncert kun vil vare 40 minutter. Dette værk akkompagneres af solokontrabas, hvis lydlige tekstur ligger overraskende tæt op ad den yngre Adams udstrakte vokal og piano.
For hvert sekund vi ældes strækker vores erindring sig ud mellem fortid og nutid og suger løbende indtryk til sig. Erindringen er således en dynamisk proces, der, snarere end at være et fotografi af fortiden, er en sum af vores oplevelser og erfaringer.
Afspilningsalgoritmen af Tåren er ligeledes dynamisk, idet den løbende lytter til sig selv og opdaterer interne parametre for afspilningshastighed og filtrering, i en cirkulær bevægelse, der betyder at Tåren bliver sit eget selv-organiserende system, med en vis autonomi.

Tåren i Operaen er et værk uden egentlig begyndelse og slutning, endsige et lineært narrativ. Derfor kan publikum komme og gå som de ønsker.

Biografi

Adam Pultz Melbyes musik ligger i krydsfeltet mellem akustisk og elektroakustisk musik. Hans udforskning af psykoakustiske fænomener betinget af usædvanlige teknikker og klange på kontrabassen er senest dokumenteret på albummet Measures (2017) og han har optrådt som solist og med talrige grupper i Europa, USA, Australien og Japan.

Hans fascination af tekstur og lydlig morfologi giver sig til udtryk i udviklingen af elektroakustiske økosystemer der benytter feedback og machine listening til at udvikle autonome udtryk, hvor musikere indgår som aktører på lige fod med rum, instrument og computer. I forbindelse hermed foretager han i øjeblikket en ph.d. på Sonic Arts Research Centre i Belfast, hvor han forsker i selv-organiserende og adaptive kontrabassystemer.

Han har undervist og forelæst på Rytmisk Musikkonservatorium, Sonic Arts Research Centre, CCRMA Stanford University, University of Californoa San Diego, Århus Universitet, University of Virginia (Charlottesville), Virginia Commonwealth University (Richmond), University of Sussex, Bournemouth University, Improvisions Festival (Stuttgart), Vilnius Academy of Music og Tonelist Perth (Australien).

www.adampultz.com