Maria Laurette Friis

“U i æ enge” (Ud i bilen, Ud i engene, Op på diget, Kigge på fårene, Køre hjem igen)

(2019)

Varighed: 30 min.

Værket er en mytologisk erindringscollage der behandler en køretur i marsken omkring Ribe som materiale til et hjemstavns hørespil starring: 

Månen, tågen, domkirketårnet i det fjerne, elefantstødhegnet, tidevandet, vestjyden, barnet m.fl. 

Kan man lytte til lyden af en erindring? Hvem ved hvad der i virkeligheden skete, i hvilken rækkefølge og er det af nogen egentlig betydning? Var der meget eller lidt vand denne bestemte dag, når det kommer til stykket og i relation til hvad? Var fårene der eller var de ikke? Er det et underspillet, ikke eksisterende stykke drama der ikke udfolder sig?

Biografi, Maria Laurette Friis:Komponist, lydkunstner.Maria Laurette Friis interesserer sig for at lytte bagom, til det der måske kunne have været sagt, til den lyd der ikke findes andre steder end i erindringen eller i forestillingen om en lyd.

Usammenhængende historikker, besynderlige synkroniciteter, springende tidslinier og antenner i både naturlig og i menneskeskabt form er gennemgående temaer. 

Både som komponist og som performer arbejder Maria Laurette Friis med improvisationen som et bærende element. Hendes værker er bl.a præmieret af Statens Kunstfond og hun har modtaget DJBFAs Hæderpris.

Seneste arbejder:

Danseperformancen STRIKT (2019), et samarbejde med koreograf My Lindbladh Slavik og Jørgen Teller.

“Slusen”/Metropolis (2019)

Stedspecifikt værk i Sluseholmen under Metropolis, Kunst i Byens Rum.

“AntennenWerk”, en sangcyklus.

Har som musiker arbejdet/spillet med:

Stian Westerhus (NO), Jørgen Teller, Kresten Osgood, Søren Kjærgaard, Jakob Anderskov, Goodiepal, Pamelia Stickney (US), Nils Gröndahl, Nacho Cordoba (ES), SVIN, Tomo Jacobson (PL), Tobias Kirstein, Toke Tietze, Eivind Lønning (NO), Laura Toxværd, Matt Maneri (US), Fred Frith (US), Jakob Bro, Tys Tys,  Jomi Massage, Mads Emil Nielsen, Jerome Cooper, (US) Thomas Morgan (US), Nikolaj Nørlund m.fl.

Maria Laurette Friis har undervist/holdt Master Classes på RMC, Göteborgs Universitet, Den Danske Filmskole, Jazz Institut Berlin samt Århus Musikonservatorium.